All Categories > Конфигуриране на Tasck Sheduler > Конфигуриране на Task Scheduler - Windows 2003
ВНИМАНИЕ: 
За да запазите VPN свързаността когато не използвате компютъра моля внимателно да прецените кой от следните варианти ще използвате.
Вариант 1
Приключвайте работата с „Disconnect“. Това ще оставя сесията ви активна без да прекратява действието на вече стартирани програми, в това число и на изградената VPN свързаност.
Без допълнителни настройки, вашата VPN връзка ще се прекрати при затваряне на сесията с „Log Off.
image  image

Вариантът не осигурява автоматично следене състоянието на VPN връзката. При загуба на комуникационна свързаност VPN клиентът ще направи определен брой опити за повторно свързване (зададени в табулатор „Options“), след което ще спре. Трябва да бъде стартиран ръчно.
Вариант 2
Конфигуриране на автоматично изграждане и наблюдение на VPN връзката За целта еднократно направете следните настройки
1. В списъка на мрежовите устройства с десен клавиш върху иконата на VPN връзката изберете „Properties“. Изберете табулатор „Options“ и премахнете отметката за „Prompt for name and password, certificate, etc.“
image    image

2. От “Старт” изберете „Programs“ -> „Accessories“ -> „System Tools“ -> „Scheduled Tasks“.
image

3. Кликнете с десен клавиш на мишката върху свободното пространство на панел Scheduled Tasks и изберете New -> Scheduled Task
image

4. Задайте име на задачата. Например AutoVPN. С десен клик на мишката върху иконата на новата задача изберете Properties.
image imageimage

5. В табулатор „Task“ направете следните настройки
В поле
Run: въведете c:\Windows\System32\rasdial.exe или чрез бутон „Browse..“ навигирайте до директория \Windows\System32 и изберете файл с име rasdial.exe. Допълнете командата с атрибутите на VPN връзката следното, като поставяте всяка стойност в кавички и разделяте стойностите с интервал (шпация).
c:\Windows\System32\rasdial.exe “името на VPN връзката”  потребителско име” парола

Пример:
Ако при създаването на VPN връзката сте избрали име obmen, вашия VPN акаунт е с потребителско име vpn121user, а паролата е Password121+, то следва да въведете c:\Windows\System32\rasdial.exe “obmen” “vpn121user” “Password123+”
В поле Run: въведете c:\Windows\System32
image

6. В табулатор „Schedule“ извършете следното:
в Scheduled Task: изберете „Daily“, задайте начален час и натиснете бутон Advanced.
Ще се отвори нов прозорец Advanced Scheduled Option където направете следните настройки:
  • Отбележете отметка „Repeat Task“ и въведете 5 minutes в полето „Every“
  • Изберете опция „Duration“ и въведете стойност 24 hour(s)
  • Натиснете „ОК“
image

Изберете отметка „Show multiple schedules“ при което в горната част на панела ще се появи комбо бокс. От него изберете параметъра, който конфигурирахте в предходната стъпка (Изпълнение на всеки 5 минути в продължение на 24 часа)
image

7. В табулатор „Settings“ премахнете отметката за Stop this task if it runs for:
image

8. Завършете конфигурацията с натискане на бутон „Apply“
За да запише конфигурацията Task Scheduler ще поиска администраторски права. Въведете потребителско име и парола на локалния администратор. Ако вашият компютър е присъединен в домейн, използвайте акаунт с Domain Admin права. 
Натиснете „ОК“
image

9. От основния панел на Scheduled с десен клавиш на мишката изберете задача AutoVPN (или името което сте задали при т.4) и изпълнете „Run“. Състоянието (Status) на задачата за кратко ще да се промени Running. Проверете състоянието на VPN връзката, което следва да се промени в „Connected“.
imageimageimage

10. Проверка на конфигурацията
ВНИМЕНИЕ: Не изпълнявайте тази проверка ако сте свързани към компютъра отдалеченo през RDP
(Remote Desktop Protocol). 
Стартирайте VPN връзката по начина описан в предходната точка
От панела на Network Connection с десен клавиш на мишката изберете физическата мрежова карта на компютъра и я поставете в състояние Disable. При това физическата мрежова карта ще премине в състояние Disabled, а VPN връзката съответно в състояние Disconnected.
С десен клавиш на мишката изберете физическата мрежова карта на компютъра и я поставете в състояние Enable. При това физическата мрежова карта ще премине в активно състояние, а VPN връзката ще остане в състояние Disconnected.
Изчакайте 5 минути. Task Scheduler автоматично ще стартира задача AutoVPN, при което ще се изгради VPN свързаност и VPN връзката ще премине в състояние Connected.\
imageimageimage

11. Използване на конфигурацията
Можете да спрете VPN връзката от панела на Network Connections. 
image
За да може да VPN връзката да се управлява автоматично, необходимо условие е тя винаги да се стартира през панела Task Scheduler по начина описан в т. 9. 

12. Действие на конфигурацията
При включване на компютъра (power on) и зареждане на операционната система Task Scheduler ще очаква Log On на потребител. След като потребителя се е регистрирал Task Scheduler веднага ще стартира изграждане на VPN връзката, чрез задача AutoVPN.
Ако след зареждането на операционна система не е извършен Log On, Task Scheduler автоматично ще стартира изграждане на VPN връзката след 5 минути.
При изградена VPN свързаност Task Scheduler автоматично на всеки 5 минути ще изпълнява задача AutoVPN докато е включен.
Прекратяване на сесията с Log Off няма да прекъсва изградената VPN свързаност.



 Last updated Tue, Sep 5 2017 7:14am
Please Wait!

Please wait... it will take a second!